ISNI ve IPI/CAE kodları ne anlama geliyor?

Endüstride sıklıkla karşılaşılan, her sanatçı veya plak şirketinin sürekli kullandığı bu kodlar hakkındaki yazımızı okuyabilirsin.

ISNI kodu nedir?

ISNI(International Standart Name Identifier), uluslararası standart isim tanımlayıcısı olarak çevrilebilir. ISNI kodlarının kullanım alanları geniştir fakat medya içerikleri düşünülünce yani yazarlar, müzisyenler veya film yapımcıları gibi branşlar sıklıkla bu kavramı kullanmaktadırlar. Müzik endüstrisinde kullanılan diğer kodlara benzer olarak amacı benzersiz bir kimlik numarası atamaktır. 16 basamaklı alfasayısal bir koddur. Bu kod dört bölümden oluşur.

ISNI kodunu nasıl edilenebilirsin?

ISNI kodunu istersen çevrimiçi olarak bu hizmeti sağlayan ISNI kayıt ajanslarından elde edebilirsin. Bu kodu oluşturmak istersen sistemimizde ücretsiz ve kolay bir şekilde oluşturabilirsin.

IPI ve CAE kodu nedir?

IPI(Interested Party Information), Türkçe’ye ilgi tarafı bilgileri olarak çevrilebilir. Müzik endüstrisinde müzisyenler, söz yazarları, besteciler, yapımcılar vb. branşlarda kullanılan benzersiz bir koddur. Bu kod 9 veya 12 basamaklı olarak üretilebilir. Her hak sahibine sadece tek bir IPI kodu verilir.

CAE (Besteci, Yazar ve Yayıncı): Eskimiş bir sistemdir ve artık kullanılmamaktadır. IPI, CAE sisteminin yerini almış ve günümüzde kullanılmaktadır.

IPI kodunu nasıl edinebilirsin?

Hak sahibi kişiler diledikleri taktirde IPI web sitesinden veya IPI üye kuruluşlarından kodu için başvuru yapabilir. Bu kodu oluşturmak istersen sistemimizde ücretsiz ve kolay bir şekilde oluşturabilirsin.