Şarkı Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Şarkı Telif Hakkı Nasıl Alınır? Şarkı telif hakkı ile müzik telif hakkı ücretleri, internet ortamında müzik lisansı nasıl alınır, ücretleri ve diğer bilgilerin her birini öğrenin. Bir müzik parçası oluşturduğunuzda o eser üzerinden izinleri almak önemlidir. İzin alınan veya telif hakkı sahibi olan bir kişi, parça üzerinden platformlardan teli hakkı ücreti almaktadır. Bunun nasıl yapıldığını […]

Şarkı Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Şarkı telif hakkı ile müzik telif hakkı ücretleri, internet ortamında müzik lisansı nasıl alınır, ücretleri ve diğer bilgilerin her birini öğrenin.

Bir müzik parçası oluşturduğunuzda o eser üzerinden izinleri almak önemlidir. İzin alınan veya telif hakkı sahibi olan bir kişi, parça üzerinden platformlardan teli hakkı ücreti almaktadır. Bunun nasıl yapıldığını bilmediğinizde bu rehber işinizi kolaylaştıracaktır.

Şarkı telif hakkı temelde eser üretici veya yapım şirketlerini koruyan bir sözleşmedir. Bu sözleşmeye ait olan kişi veya şirketler telif hakkı adı altında kazanç sağlamaktadır. Telif hakkının kullanımın kapsadığı birçok alan bulunmaktadır. Bunlar genelde fiziksel olarak; kafe, bar, restoran gibi meskenler için haklar, mekanik lisans ve dağıtım için USB, CD, DVD gibi araçlar için haklar veya yayıncılık; radyo, televizyon, video, reklam için hakları barındırır.

Şarkı telif hakkının kullanımının göründüğü gibi birçok sektör için geçerli kullanım alanları bulunur. Bu lisansa sahip olmak istediğinizde; neleri kapsadığı ve nasıl kullanacağı ile ilgili olarak Müzik Dağıtım şirketiyle iletişime geçiniz.

Bir Şarkının Telif Ücreti Ne Kadar? Müzik Telif Hakkı Satın Alma

Şarkı telif hakkı, sanatçı, müzisyen, müzik üretici ve üçüncü tarafları koruyan bir anlaşmadır. Bu nedenle bir şarkıda hakların bulunmasıyla, pay oranına göre para kazanılabilmektedir. Bir projeniz olduğunda mevcut bir müziği kullanmak için izin almanız gerekir.

İzin alma süreçleri içerisinde; ‘Telif hakkı nasıl alınır’ veya ‘Internet ortamında telif hakkı nasıl alınır’ sorularını soruyorsanız, öncelikle fiyatları hakkında bilgi almanız gerekmektedir. Fiyatlar, yapılan anlaşma cinsine, kullanılacak fiziksel veya dijital platformlar ile sektör bazında değişiklik gösterir. Şarkı telif ücreti genel olarak 100 TL ile 1000 TL arasında değişmekte olup, bu fiyat yabancı şarkılar için değişir.

Yabancı bir müziği kendi projeniz için kullanmak istediğinizde ana haklar, senkronizasyon hakları, yorumcu ve fonogram haklarının her birine sahip olmanız istenecektir. İşte bu olduğunda her bir hak için ayrı yere girmek yerine tek bir şirketten bunu yapabilirsiniz. Müzik telif hakkı satın alma için bilgi veya kaynak istiyorsanız, bugünden Müzik Dağıtım firması ile iletişime geçiniz.

Telif Hakkı Almak İçin Neler Yapılır?

Telif Hakkı Almak İçin Neler Yapılır

Şarkı telif hakkı almak için öncelikle izinlerin neleri kapsadığını bilmek veya yasal zorunluluk halini anlamak önemlidir. Şarkıcı, söz yazarı, bestekar veya müziğe doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunan herkesin yasal hakkı bulunmaktadır. Telif hakkına sahip olan bir kişide eserin kullanıma ile ilgili olarak doğrudan hakkı bulunur.

Şarkı telif hakkına sahip olan biri adına müziğin kullanılması için genellikle; ana haklar, temsili haklar, mekanik lisans, senkronizasyon hakkı, yorumcu, fonogram gibi lisansları alması zorunludur. Bu lisansları alınmadığı takdirde işletme kullanışsız hale gelir ve cezai yaptırıma açık olur. Bu durum gerçekleşmemesi için meslek birlikleri veya ücretsiz müzikler kullanarak sorunu çözebilirsiniz.

Şarkı Telif Hakkı Neden Alınmalıdır?

Şarkı Telif Hakkı Neden Alınmalıdır

Her müzik eseri fikri mülkiyet kapsamında korunur ve dünya çapında uluslarası sözleşmelere göre düzenlenmektedir. Müzik eserinden bağımsız olarak ise heykel, sinema gibi çeşitli mülkiyet kavramı yaratan ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler herhangi bir projede kullanılmak istendiğinde cezai işlemler olmaması için izin alınması gerekir.

Şarkı telif hakkı almanın nedeni; nasıl bir üretici müziği emeği ile üretiyorsa, o derece ürününü satmak için telif hakkından faydalanır. Telif hakkı üzerinden gelirler ise anlaşmanın şartlarına göre sahibine ödenmektedir. Böylelikle adil bir sözleşme iki taraf açısından kazanç demektir.

Şarkı Telif Hakkı Nereden Alınır?

Şarkı Telif Hakkı Nereden Alınır

Müziği kendi eserinizde veya herhangi bir projede kullanmak istediğinizde yasal süreçlere uygun olarak hazırlanmak önemlidir. Şarkı telif hakkı almak istediğinizde nereden alacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Bunu genelde şirketler sağladığı düşünülse de meslek birlikleri aracılığıyla yapabilirsiniz.

Müzik meslek birlikleri ayrıca temsili lisanslama ve mekanik lisanslama gibi hakları vererek, müziğin kullanıma ilişkin hakları yönetir ve kontrol eder. Eğer meslek birliği üyeliğiniz var ise ve veri tabanlarında saklıysa, herhangi bir işletmede izinsiz kullanımı sonucunda şikayet etme özgürlüğünüz bulunur.

Türkiye’de kullanılan her eser, müzik telif hakları adı altında lisanslanır ve bunları müzik meslek birlikleri sağlamaktadır. Müzik meslek birliklerine giderek lisanslama süreçlerini öğrenebilir ve bir işletmede hangi suretle kullanılmasını seçebilirsiniz. Ayrıca bir umuma açık bir işletmeniz varsa ve müzik çalınıyorsa ilgili meslek birliklerine giderek müzik lisansı almanız gerekir.

Şarkı telif hakkı aşağıdaki gibi meslek birliklerinden alınmaktadır:

  • MESAM
  • MSG
  • MÜ-YAP
  • MÜYORBİR vb.

Telifli Bir Şarkı kaç Saniye Kullanılır?

Telifli Bir Şarkı kaç Saniye Kullanılır

Telifli bir şarkının kaç saniye ile kullanılacağı ile ilgili olarak projenin türü önemli olmaktadır. Youtube videoları için bu süre 5 saniye ile sınırlıdır. 5 saniye üzerinde herhangi bir şarkı için izin alınmadığı süre zarfından içerik oluşturucudan elde edilen kazançların tümüyle kesilebilir.

Bir şarkı, Youtube’da Content ID ile korunmaktadır. Youtube Content ID, temelde bir yazılımla kodlanmış veri tabanına kaydedilen kimliktir. Bu kimliğe sahip olan bir eser veya müzik parçası, izinsiz kullanım sonucu yayınlanan video üzerinde hak talebi oluşturmayı sağlar.

Youtube’da yüklenen her müzik, video özel algoritma yapısından geçerek analiz edilir. Bu analiz çoğunlukla %99,6 oranında izinsiz kullanım içeren müzikleri tespit eder; yayından kaldırır, sesi susturur ve sürekli olarak engellenir. Bunların haricinde nadir olmakla birlikte telif hakkı sahibine manuel hak tanıyarak, Content ID sayesinde müziklerden gelir elde etmek veya benzeri koşullarda yönetmeye imkan tanımaktadır.

Eğer içerik oluşturucu iseniz, videolarınızda müzik eklerken, müziğin telifli veya telifsiz olmasına özen gösteriniz. Aksi takdirde şarkı telif hakkı izni içermeyen bir ses kaydı olduğunda Youtube iş ortağı programınız riske girebilmektedir. Ayrıca bir müziğin remix’i ya da benzeri şekillerde sanatçıdan izin alınmaksızın dağıtılan eserde suç içerir.

Bir Şarkının Telif Hakkı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Bir Şarkının Telif Hakkı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız

Projenizde kullanılacak şarkının telifli veya telifsiz olduğunu anlamanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunların nasıl olduğunu bilmiyorsanız, aşağıdaki adımlar ile birebir öğrenebilirsiniz. Şarkı telif hakkı platformdan platforma değişmekte olup genelde veri tabanları üzerinden sorgulanabilmektedir.

Müzik Telif Hakkı Sorgulama

Müzik telif hakkı sorgulama, bir şarkının telifli olup olmadığını anlamanın ilk yoludur. Bir müzik lisanslarken öncelikle müzik meslek birliklerine üye olunur ve lisans hakkı alınır. Burada bulunan tüm müziklerde kullanıma bağlı olarak veri tabanlarında saklanır.

Müzik telif hakkı sorgulamayı aşağıdaki adımları gerçekleştirerek yapın:

  • Veri tabanı kullanacağınız meslek birliklerini bulunuz ve ‘eser arama’ gibi bölümlere ulaşınız.
  • MESAM için; web sitesine giriş yapın, ana sayfadan ‘Eser Arama’ bölümüne giriş yapın. Buradan çıkacak ekranda ilk satır, eser sahipleri, eser adı bilgilerini doldurduktan sonra ‘Ara’ butonuna basınız.
  • MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) için; web sitesine giriş yapın ve ana sayfa üzerinden, ‘Eser Arama’ bölümüne tıklayın. Herhangi bir arama yapmadan karşınıza milyonlarca şarkının bulunduğu ekran açılacaktır. Açılan ekranın en sağda bulunan arama simgesine tıklayın ve şarkıları; eser no, eser adı, ilk satır, sanatçı / hak sahibi olarak arayabilirsiniz.

Youtube Videolarında kullanılan şarkı telif hakkı sorgulama ise aşağıdaki gibi yapılmaktadır:

  • İlk olarak müzik kullanılan bir Youtube videosunu bulun ve açıklamalar kısmına tıklayın
  • Açıklamalar kısmında eğer en altta bulunan kategori kısmında ‘Müzik’ yazıyor ve herhangi bir bilgi bulunmuyorsa, o müzik telifsizdir. Ancak video klipin açıklama kısmına tıkladığınızda yapımcı şirket, yayıncı bilgileri gibi detaylar yazıyorsa telif hakkı kaynaklara ulaştınız demektir.
  • Bunların haricinde bir Youtube videosunda ‘Creative Commons’ ifadesi bulursanız, anlamı telifsiz olup, tekrar kullanılabilen müzik eseri veya videoları ifade etmektedir.

Telif Hakkı Olmayan Müzikler Nelerdir?

Telif hakkı olmayan müzikler, orijinal eser sahibine ait olmayan ve tekrar kullanılabilir müziklerdir. Genelde üçüncü taraf için kullanım izni alma istediğinizde tek seferlik olmak üzere ücret ödenir ve kullanılır. Telifsiz veya telif hakkı olmayan müzikler, kamuya ait olup, Creative Commons müzik lisansları altında bulunmaktadır.

Şarkı telif hakkı alternatifi olarak telif hakkı olmayan müzik tercih edilebilmektedir. Ancak halka açık olan bir müzik, izinsiz kullanılacağında ve telif hakkı olmadığından içerik oluşturucuya herhangi bir şey kazandırmaz. Bu nedenle müziklerinizde gelir kazanmak için şarkı telif hakkını almanız gereklidir.

Şarkınız veya müziğinizin Spotify, Youtube, Apple Music gibi 100’den fazla dijital platformda dağıtmak istediğinizde tercihinizi Müzik Dağıtım ile yapın. Müzik Dağıtım gelişmiş yönetim paneli ile ödemeler, kullanıcı istatistikleri ve çeşitli özellikleriyle beraberinde gelir. Böylelikle istatistiklerinizi kontrol etmenizin yanı sıra ödemelerinizi size sunulan ücretsiz panel aracılığıyla yapabilirsiniz.

Müzik Dağıtım için şarkı telif hakkı bulunan bir eserin dağıtımından gelen kazancı çekmek için minimum ücret 200 TL’dir. Bu ücret, gelen ödemelerin genelde döviz kuru olacağından ötürü oldukça düşük bir rakamdır. Ayrıca şarkı telif hakkından gelen ödemelerinizin %100’ü size ait olarak, haklarınızın tümünden faydalanabilirsiniz.

Şarkı Telif Hakkı Kaç Yıl?

Şarkı telif hakkı kurallarına göre eser sahibinin ölümünden sonra 70 yıl korunmaktadır. 70 yıl geçmesinin ardından şarkılar lisansız müzik haline gelmektedir. Lisansız müzik haline gelen herhangi bir eser, herkes tarafından kullanılabilir, çoğaltılabilir veya dağıtılabilmektedir.

Şarkılar, telif hakkı sahibinin ölümünün ardında 70 yıl sonra lisansız hale gelen müzik Creative Commons adı altında lisanslanır. Fakat lisansların gereksinimlerini değiştirerek, kullanılacak kişinin üretici adını vermelerini istemektedir. Kısaca bir videoda kullanırken, açıklama altına yazmak veya Creative Commons olarak işaretlemektir.

Şarkı telif hakları söz konusu olduğunda bazı lisanslar eserin orijinal kalması sağlayarak dağıtılmasına izin verirken, bazıları ise sadece karşılaştırmalara izin vermektedir. Ayrıca devletlerin yasalarına bağlı olarak 70 yıl süren bir şarkı telif hakkı daha da kısaltılabilmektedir. Telif hakları konusunda daha fazla bilgiyi ‘telifhaklari.gov.tr’ web sitesinden incelemeniz doğru karar olacaktır.

Müzikten Telif Yersek Ne Olur?

Müzikten telif yediğinizde bu işlemleri çeşitli şekillerde gerçekleşecektir. Şarkı telif hakkı içeren bir eserin izinsiz kullanımı, dağıtılması, çoğaltılması gibi durumlarda telif ihlali davası açılabilir veya cezai işlem uygulanabilir. Bu cezalar, dijital platformlardan yasalara göre değişmekte olup, izlenecek yollar değişmektedir.

Telif hakkı ihlali oluştuğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki hallerde hukuk mücadelesi veya ceza davası açabilirsiniz:

  • Bir eserin yapım hakkı sahibinden izin alınmaksızın çoğaltma, temsil etme, değiştirme, dağıtma gibi işlemlerin tespiti olduğunda
  • Hukuka aykırı olarak çoğaltımı yapılan eserin satışını yapmak, ödünç vermek, kiralama işlemlerini yapıldığının tespiti durumlarında
  • Bir eserin izin alınmaksızın ticari amaçla satın alma, ithal veya ihraç etme durumları
  • Başkasının eserine kendi eseri gibi isim koyma işlemlerinde
  • Hak sahibinin izni olmaksızın halk önünde açıklama yapmak
  • Telif hakkı sahibinden başka şekilde kendini veya başkasının adına kullanarak dağıtım, çoğaltma, yayma gibi işlemlerin yapılması
  • Eserle ilgili aldatıcı, yanlış veya yetersiz kaynaklar gösterilmesi

Not: Şarkı telif hakkı ile ilgili olarak diğer gerekli bilgileri avukatınızla görüşüp, en iyi bilgileri ondan alabilirsiniz.

Youtube Şarkı Telif Hakkı İhtarı Alındığında Yapılması Gerekenler

Youtube videolarına yüklenen her şarkı algoritma ile analiz edilir ve raporlarla sunulmaktadır. Telif hakkı ihtarı alındığında içerikte kullanılan şarkılar için almış olabilirsiniz. Bu bir telif hakkı sahibinin içeriğini kullandığınız için yasal kaldırma talebi gönderme işlemi yaptığı anlamına gelmektedir. Bu bir uyarıdır ve aldığınız an, içeriği kaldırmanız gerekmektedir.

Telif hakkı ihtarı alınan içerik sadece tek sefer olarak alınır. Yani birden fazla telif hakkı ihtarı yapılmamaktadır. Şarkı telif hakkı haricinde mücbir sebeplerden ötürü topluluk kuralları ihlal etmesi sonucu video kaldırılabilir. Youtube Content ID kullanan bir içerik olduğunda ve izinsiz şekilde kullanıldığında bildirim almaksızın, videonuz kaldırılır.

Youtube’da içerik oluşturucu iseniz, çoğu durumda video silme işlemi yapılsa dahi ihtarın çözümü sağlanmaz. Bu nedenle aşağıdaki gibi yolları kullanarak, çözümün nasıl yapılacağını öğrenin.

1. Şarkı Telif Hakkı İhtarı Alındıktan Sonraki İlk Süreç

Bir videonuzda kullandığınızda herhangi bir materyal veya müzik parçası için ilk defa ihtar aldıysanız, Youtube Telif Hakkı Okulu’nu tamamlamanız gerekecektir. Bu, ihtarın çözümlemesini direkt olarak sağlamasa da telif hakları hakkında bilgi edinmesini sağlayacaktır.

Eğitimi tamamlamanız önemlidir çünkü hesabınızda para kazanma aktif ise kazancınızı etkileyebilmektedir. Youtube canlı yayın ile video paylaştığınızda telif ihtarı aldıysanız, 7 gün boyun bu özelliğiniz pasif hale gelerek, bu süre için yayın yapamazsınız.

Eğer hesabınız ile ilişkili 3 veya daha fazla ihtar alırsanız;

  • Yeni kanal oluşturamaz ve açamazsınız
  • Hesabınızda var olan tüm videolar kaldırılacaktır
  • Hesabınızla ilişkili olan tüm videolar silinecektir (Tüm kanallar dahil olmak üzere)

2. Ekstra Zaman

Youtube iş ortağı programına kayıtlı olan bir hesabınız var ise platform, size 7 gün olmak üzere ekstra zaman tanımaktadır. Bu, 3 veya daha fazla telif ihtarı aldığınızda kanalın devre dışı bırakılmaması için 7 günlük ekstra süre olacağı anlamına gelir. Telif hakkı ihtarı devam ettiği süre zarfında kanalınız yayında kalsa bile herhangi bir içerik yükleyemezsiniz.

Not: Şarkı telif hakkı çözümü tamamladığında ise kanal devre dışı bırakılmaz ve tekrar kullanılmaktadır.

3. Şarkı Telif Hakkı Bilgi Edinme ve Çözüme Ulaştırma İşlemleri

Şarkı telif hakkı bilgi edinmek için aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekecektir:

  • Öncelikle Youtube web sitesine giriş yapın ve ana sayfaya ulaşın
  • Buradan Youtube Studio ekranını bulun ve oturum açmak için tıklayın
  • Ekran açıldığında hemen solda bulunan menüden ‘İçerik’ kısmını bulun ve tıklayın
  • Çıkacak ekranda ‘Telif hakkı hak talepleri’ seçeneğini bularak filtreleyin simgesine basın
  • Kısıtlamalar ile ilgili olan sütunun bulun ve farenin imlecini ‘Telif Hakları hak talebi’nin hemen üzerine getirin
  • Fare imlecini getirdikten sonra aynı bölgedeki ‘Ayrıntıları Göster’ bölümüne tıklayın ve işleminizi tamamlayın.

Şarkı telif hakkı çözüme ulaştırma işlemleri için aşağıdaki adımları yapınız:

  • Zamanın dolmasını bekleyin: Telif hakkı ihtarını ilk defa aldıysanız, Youtube telif hakkı okulunun eğitimini tamamlamanız gerekecektir. Bunu yaptıysanız eğer, telif hakkı ihtarı zamanı 90 günde bitecektir.
  • Hak talebini çekmek için ikna etmek: Videoda kullanılan herhangi bir müzik parçasını şarkı telif hakkı ile şikayet edildiğinde, hak talebi sunan kişi ile konuşabilir, ihtarı geri çekmek için ikna edebilirsiniz.
  • Bildirim gönderme: Videonuzda haksız bir şekilde ihtar aldığınızı ve kullandığınız eserin izni olduğu veya telifli parçayı kullanmadığınıza dair savunmanız var ise karşı tarafa bildirim gönderebilirsiniz.

Şarkı Telif Hakkı Hangi Hakları Kapsamaktadır?

Şarkı telif hakkı, bir müzik oluşturulduktan sonra, üretiminde katkısı olan kişi veya tüzel kişiliklerin eser sahibi için kullanılan haktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eseri Kanunu uyarınca manevi ve maddi olmak üzere çeşitli türlerde telif hakkı bulunmaktadır.

Şarkı telif hakkı için manevi haklar aşağıdaki gibidir:

  • Adın belirtilmesi hakkı
  • Umuma arz etme ve yayma hakkı
  • Eser için değişiklik yapılmasının önüne geçme (menetme) hakkı

Şarkı telif hakkı için mali haklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Yayma hakkı
  • Çoğaltma hakkı
  • Temsil hakkı
  • İşleme hakkı
  • Yayın araçları ile umuma iletim hakkı
  • Pay ve takip hakları

Telif Hakkı Neleri Kapsamaz?

Şarkı telif hakkı kapsamı belirli bir süre için geçerli olduğundan dolayı, sınırlamalarda çeşitlilik göstermektedir. Telif hakkı ile korunan bir eserin sanatçı hayatını kaybetmesinden sonra 70 yıl geçtikten sonra herkesçe kullanılabilir, kamu malı haline gelmektedir. Ancak bu, aile ferti ya da şirket tarafından lisanslanıp lisanslanmamasına göre de değişiklik gösterir.

Şarkı telif hakkı herkesçe tarafından ileriye sürülebilir bir konudur. Fakat bir toplum için korunması nedeni olduğunda yasalarca sınırlamalar getirilebilmektedir. Telif hakkı neleri kapsamaz sorusuna yanıt olarak; şahsi kullanım, kamu yararı, kamu düzeni, genel haklar gibi durumlarda istisna kapsamına girmektedir. Ayrıca bir şarkı telif hakkı ile korunan eserin şahsi kullanım amacı ile çoğaltımı, kar amacı gütmemesi ile mümkündür.

Telif Hakkı Cezası Var Mı? Telif Hakkı Suç Mu?

Telif Hakkı Cezası Var Mı Telif Hakkı Suç Mu

Bir müzik eseri oluşturma aşamasında emek, zaman ve para kullanımına yol açmaktadır. Yapılan çaba ve paranın ardından sanatçının kazanması için telif hakkı sunulur. Böylelikle üretilen eser için yapılan anlaşmanın şartlarına göre fiziksel veya dijital platformlarda alınan ücretler üreticiye telif hakkı adı altında ödenmektedir.

Müziğin çaba ile oluştuğunu düşünüldüğünde izinsiz kullanım için telif hakkının cezasız olacağını düşünmek imkansızdır. Her eser, fikri ve mülkiyet kapsamında korunur ve genelde meslek birlikleri tarafından takip edilir. Her kullanım için lisansın çeşidine göre şarkı telif hakkı alınması zorunludur. Aksi halde telif hakkı suçtur ve cezai yaptırımlar ile sizleri karşı karşıya bırakabilmektedir.

Bir kişi telif hakkı cezası ile yargılandığında 1-5 yıl arasında değişen hapis veya para cezasına çarptırılmaktadır. Aşağıda şarkı telif hakkı izinsiz kullanıldığında tahmini olarak cezalar aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Eser sahibinden herhangi bir yazılı izin almadan çoğaltmak, değiştirmek, temsil etmek, işlemek, dağıtmak gibi işlemler yapıldığında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya para cezası bulunmaktadır.
  • Hukuka aykırı olacak şekilde çoğaltılan veya işletilen eseri satmak, satışa arz etmek, kiralamak gibi işlemler yapmak yasaktır. Bunlara ek olarak izinsiz şekilde ödünç vermek, ticari amaç ile satın almak, ihraç veya ithal etmek, ticari kullanım olarak elinde bulundurmak bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve para cezası ile sonuçlanabilmektedir.
  • Şarkı telif hakkı bulunan kişiden izin almaksızın bir eserin hakkında kamuda açıklama bulunmak 6 aya kadar hapis cezası bulunmaktadır.
  • Bir eser, yetersiz, yanlış veya kaynak göstermeden iktibasta bulunulursa en az 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya para cezasını ödemek zorunda bırakılabilmektedir.
  • Herhangi bir eser için fonogram, yapım veya icrayı tanınmış bir başkasının adına dağıtmak, yaymak, çoğaltmak ve yayınlamak gibi işlemler yapıldığında 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılma ihtimaliniz artmaktadır.

Not:  Bunların haricinde herhangi bir sorunuz için mutlaka deneyimli bir avukat ile görüşmeniz doğru karar olacaktır.